Muzeul Casa Muresenilor

Zilele curg altfel toamna. Diminețile sunt mai răcoroase și patul te ține mai mult la el. Soarele s-a ma lenevit și te trezește mai târziu. Iar culorile toamnei pun de un spectacol mereu unic, deși îl vezi în fiecare an. Sunt zile mai călduroase, dar ai mereu umbrela la îndemână. Mai ales la Brașov. De aceea, te ducem azi prin muzeele din oraș. Poveștile se spun cel mai bine în clădirile vechi, încărcate de istorie, spune de către cunoscători.

Începem cu o propunere chiar la 3 minunte de hotelul nostru: Muzeul ”Casa Mureșenilor”. Dedicată artei și culturii, Casa Mureșenilor s-a deschis în Piața Sfatului, nr. 25, în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Pe lângă spaţiul necesar, au oferit comunității o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor (sec. XIX). Arhiva Mureșenilor este una dintre cele mai bogate si importante arhive de familie: scrisori, documente politice, ziare, cărți poștale, fotografii, etc. Pe lângă expozițiile permanente, muzeul găzduiește recitaluri de muzică de cameră, în colaborare cu Opera Brașov, expoziții temporare (ex. Viața Familiei Regale a României, Istoria Imnului Național, etc.), expoziții de ilustrații, fotografie, grafică, pictură, precum și dezbateri pe diferite teme istorice sau spectacole de teatru și dans. Este un centru cultural care respiră aerul orașului și te poate face să simți cum este să fii brașovean, acum și atunci. Programul de vizitare: Luni-Sâmbătă 9-17 (Duminica este închis).

Rămânem tot ”pe centru” și traversăm Piața Sfatului, la Muzeul Civilizației Urbane.  Atestată arheologic încă din sec. XIII-XIV, fiind situată în incinta vechii cetăţi a Braşovului, clădirea cu ferestre şi uşi cu ancadramente de piatră şi bolţi cu penetraţii relevă aspecte constructive specifice Renaşterii, fiind refăcută în 1566, datare descoperită pe un ancadrament de piatră cu ocazia recentelor cercetări. Expoziția permanentă surprinde modul în care brașovenii își organizaum viața și activitățile comerciale încă din perioada evului mediu, sec.VIX până în sec. XIX., Brașovul fiind un important centru economic, de schimburi de mărfuri. Ce mărfuri se vindeau, cum se planificau negustorii, ce meserii se practicau, cum era organizat orașul, etc. Se pot vedea simulări ale târgurilor de produse, precum și a diverselor ateliere de brodat, de fotograf, etc. La mansardă se organizează variate expoziții de fotografie sau alte evenimente culturale.

Pentru o pauză de cafea, între cele două muzee, te invităm la Nola Coffee Shop, lângă Biserica Neagră. Aici găsești cafea bună și atmosferă faină. ”Gama de cafea arabică de specialitate proaspăt prăjită „NOLA” reprezintă maturitatea atinsă în domeniul prăjirii cafelei la care am ajuns prin exercițiu și experimentare, din 2015.

Ai nevoie de energie, îți spunem noi. Uite ce te așteaptă în octombrie la Brașov.

  • Cea de-a șaptea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival (16—20 octombrie 2019), se deschide miercuri, 16 octombrie cu filmul american Zombieland: Rundă dublă (Zombieland: Double Tap), acesta fiind proiectat în avanpremieră națională, de la ora 19.00 la Centrul Cultural Reduta din Brașov. În afara competiție de lungmetraj, vor fi proiectate mai multe filme în avanpremieră națională dar și în premieră la Brașov: Familia Adams, The Lighthouse, The Dead Don’t Die, Maleficent: Suverana Răului. Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta și la Cinema One din Brașov.
  • Avanpremieră 10 octombrie 2019, @Visssual | h19.00, ”Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”: Peste 55 de ore, de la București la Madrid, într-un autocar plin de oameni care călătoresc mii de kilometri spre și dinspre noua lor casă. Ultimul drum spre țara natală, de data aceasta în spatele unui dric condus de doi agenți de pompe funebre. Fragmente din povești ale unor oameni care visează la țara lor natală, dar sunt prea speriați să o ia, din nou, de la capăt.
  • La Kruhnen Musik Halle, în data de 12 octombrie, Deliric și Silent Strike revin în Brașov pentru lansarea celui de-al doilea album împreună: Deliric X Silent Strike II. Între 20:00 – 23:00 va avea loc WarmUp-ul, iar albumul va putea fi ascultat de la ora 23:00. În cazul în care vei mai avea energie, e o petrecere după concert.
  • Ediția a VII-a, Brasov Jazz & Blues Festival se va desfășura din 31 octombrie în 3 noiembrie 2019, la Teatrul ”Sică Alexandrescu”. Pe parcursul celor 4 zile de festival vor avea loc 8 concerte, cu artiști din România, Marea Britanie, SUA, Italia, Germania, Belgia, Luxemburg. Bilete găsești aici.