Pietrele lui Solomon

La sfârșit de sezon poate simțim mai mult decât oricând nevoia de liniște și pace. Brașovul poate să ofere multe surprize colorate și dinamice, zumzete și zâmbete, dar în același timp are locuri pline de farmec și aer curat, potivite pentru relaxare activă. Frunzele încep acum să picteze tablouri, ca niște lecții profunde despre mersul natural al vieții, păsările își continuă triplurile vesele până spre seară, iar muntele te așteaptă, plin de magica lui liniște vindecătoare. Încălziți tandru de soarele de toamnă, te ducem astăzi la pădure, într-o plimbare ușoară pe la Pietrele lui Solomon, în capătul vechiului cartier Șchei.

Pietrele lui Solomon reprezintă o arie naturală cu multe formațiuni geologice (abrupturi calcaroase, stâncării, grohotișuri, turnuri), fenomene carstice de un deosebit interes peisagistic și turistic. Cheiul este străbătut de un mic pârâu (Valea cu Apă ce formează mai multe cascade și un mic defileu) și un drum forestier ce leagă Șcheiul de stațiunea turistică Poiana Brașov. Astăzi întreaga zonă este amenajată pentru plimbări în aer liber, relaxare, picnic sau cățărare pe abrupturile stâncoase din cheile Pietrelor. Dacă ai noroc, te poți întâlni cu locuitorii acestei zone sau poți vedea urmele lor: urs, cărprioară, mistreț, râs, vulpe, veveriță, jder, acvilă țipătoare mică, scatiu, sfrâncioc roșiatic, codobatură.  Acum este sezonul brândușelor de toamnă, care te vor încânta cu frumusețea și gingășia lor.

Sunt multe legende legate de acest loc. O legendă spune că numele acestor stânci vine de la un rege maghiar, Solomon, care în fuga lui de urmăritori, ar fi sărit cu calul peste valea ce străbate cele două stânci, regele scăpând cu viață, iar dușmanii săi căzând în prăpastie.  Altă legendă spune că Regele Solomon, urmărit de invadatori până la Braşov, s-a ascuns în pădure, și ca să nu fie recunoscut de duşmani, şi-a dat jos coroana de cap şi a aşezat-o pe tulpina unui arbore. Nu a mai mai fost recunoscut de cumani, aceştia crezând că regele a căzut în prăpastie şi a murit. Aşa a reuşit să scape şi să fugă cu bogăţiile pe care le avea asupra lui. A fugit până la o peşteră unde s-a refugiat, în zona denumită astăzi Pietrele lui Solomon. Sute de ani mai târziu, un ţăran care a mers în pădure să adune lemne de foc a găsit coroana, pe locul unde acum se află Casa Sfatului şi a dus-o la Biserica Neagră spre păstrare. Aşa a ajuns Braşovul să se numească în germană Kronstadt, oraşul Coroanei. O altă legendă a locului este una sângeroasă. Se spune că Solomon şi-ar fi ucis fratele care trebuia să urce pe tron ca să îi ia locul. A fost alungat de mama sa care a aruncat asupra lui un blestem. Acesta spunea că Solomon avea să moară imediat ce va fi văzut de un om de rând. În pribegia sa, a ajuns în zona de la Pietrele lui Solomon când, dintr-o dată, a văzut un păstor. De teama blestemului a vrut să fugă repede, dar a tras prea tare de hăţurile calului, acesta s-a speriat, iar Solomon a căzut în prăpastie cu tot cu animal. Se spune că locul unde a căzut s-a despicat în două şi aşa au apărut cele două mari stânci care străjuiesc zona. Solomon a reuşit să scape, dar şi-a lăsat coroana la rădăcina unui pom pentru că nu mai era demn să o poarte. (Sursa: https://adevarul.ro/locale/brasov/video-legenda-sangeroasa-pietrelor-solomon-brasov-locul-incarcat-puteri-vindecatoare-inima-1_55210302448e03c0fd3c398b/index.html)

Julius Teutsch, cronicar sas (inițiatorul înființării Muzeului săsesc al Țării Bârsei), care a scris Etnografia Țării Bârsei, descoperă în anul 1913 o fortificație antică (cetate dacică) aflată în amonte de Valea cu Apă, în locul cunoscut de șcheieni sub denumirea de „Între Chietri”, loc în care, din vremuri imemoriale, urcau Junii din Șcheii Brașovului în Miercurea Paștilor pentru a desfășura ritualul aruncării buzduganului și a juca hora junilor. Azi acest eveniment tradițional al șcheienilor este organizat întotdeauna prima duminică după Duminica Paștilor, cunoscută sub numele de Duminica Tomii. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Pietrele_lui_Solomon)

După o zi de relaxare, te așteptăm la oraș, cu ceva propuneri pentru timpul liber: