Biserica Sf. Nicolae

Vara este o perioadă plină de turiști. Iar luna august, mai mult ca oricând ai vrea să vezi chiar și pentru o jumătate de zi, străzi goale, locuri liniștite, mai puțină aglomerație. Avem o sugestie care îți poate oferi toate acestea. Și ceva în plus: farmec, autenticitate și bunădispoziție. Te invităm cu drag, la o plimbare în Schei.

Imediat după poarta Ecaterina, începe cartierul Șchei, vechiul cartier românesc. Această zonă a orașului are un aspect mai rural, cu multe case mici, pe străzi înguste, cu grădini cocoțate pe terase, până sub pădure. Tot acest ansamblul urban este monument istoric. Aici exista, cu mult înainte de înființarea cetății Brașovului medieval, o veche așezare românească cu numele Cătun, ai căror locuitori din vechime erau apărătorii cetății de pe Tâmpa. Această așezare a continuat să existe și după înființarea cetății Brașov, dar după înălțarea zidurilor și a bastioanelor (1455) a rămas în afara incintei. Așezarea de sub cetatea Tâmpa sau „Cătunul” din Șchei este vatra românilor brașoveni. În cătun locuiau paznicii din afara cetății, care tocmai din cauza acestei îndatoriri militare erau numiți șchei, adică „iobagi iertați” de stăpânii cetății.

La doar zece minunte de mers de la poarta cetății, ajungi în Piața Unirii, unde se află două dintre cele mai importante puncte de atracție ale cartierului: Prima Școală Românească și Biserica Sf. Nicolae. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în 1583. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric. Vechii șcheieni, care practicau un negoț de larg răsunet cu Moldova și Muntenia, dar care ajunseseră să străbată Levantul, Balcanii până departe în Siria și Egipt, au protejat prin danii lăcașul de cultură și învățătură, care astăzi a devenit "Muzeul Prima Școală Românească". Cele aproximativ 4.000 cărți vechi și peste 30.000 documente precum și numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaștere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri. Vizita este foarte interesantă și interactivă. Poți să te asezi la vechile pupitre de lemn și să-ți imaginezi cum era viața de elev acum câteva sute de ani.

Biserica Sf. Nicolae datând ca așezământ din 1292, domină, prin dimensiunile sale impresionante, Șcheii Brașovului. Biserica a fost ridicată în piatră începând din anul 1495 de către localnici cu ajutorul domnitorului Țării Românești, Neagoe Basarab. Biserica a fost renovată în perioada interbelică prin grija localnicilor și păstrează fresce executate de marele pictor Costin Petrescu. În cimitirul bisericii sunt îngropate personalități importante din istoria națională și locală ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Meșotă s.a.

Troițele din Șchei, 60 la număr, pot fii pretexul unei limbări de genul ”vânătoare de comori”. Amplasate la intersecții de străzi, ele sunt mărturii ale tradiţiei ortodoxe a Braşovului, însă pe unele dintre ele există şi influenţe catolice sau protestante, ceea ce arată că de-a lungul timpului şcheienii au fost o comunitate educată care nu a respins ceea ce este frumos. Fiecare are o poveste și un design aparte.

După o perindare plină de povești, te poți opri la Agapă în Șchei. Aici ai parte de un ospăţ prietenesc, la masa comună şi frăţească. Ciocolată de casă, cum făcea bunica pe vremuri, răbarbăr, miere, specialităţi din pâine, prăjituri desavârşite, bere locală şi multe alte bunătăţi! Apoi în capătul cartierului, chiar unde începe vechiul drum spre Poiana Brașov, se află Pietrele lui Solomon, loc de recreere și de sărbătorire, competiții sportive, plimbări în natură, pe jos sau cu bicicleta, etc.

Plimbare, liniște și natură ai avut. Acum hai la oraș. Iată ce poți face în august, la Brașov.

  • Festivalul internațional ”Cerbul de Aur”, ediția 2019, va avea loc în perioada 22-25 august 2019, spectacolele urmând să se desfășoare pe parcursul a 4 seri. Festivalul va reuni, pe scena sa, alături de concurenţi, artişti de top din întreaga lume. Ştefan Bănică jr. şi Irina Rimes deschid seria recitalurilor. Alte nume importante: Zoli Tott, Emeli Sande, Ronan Keating. http://cerbuldeaur.ro/2019/
  • Amural V, festival vizual, încheie luna august, cu un program inovativ și combinat de instalații vizuale, proiecții de lumini, concerte în aer liber pe 5 scene: Biblioteca Județeană, Cinema Popular, Colegiul Național Andrei Șaguna, Turnul Negru și Visssual. Plus AV, vizual și poezie, dans, dezbateri și workshop-uri și tot felul de hibrizi. http://amural.ro/