Poarta Ecaterinei

Brașovul este un oraș plin de farmec. Ne place să credem că fiecare oaspete care ne vizitează este convins de asta încă din prima zi. De aceea, vrem să îți recomandăm pentru luna iulie o plimbare de o zi, prin orașul vechi, la pas molcom, așa cum ne place și nouă. Avem câteva repere istorice și gastronomice de care poți să ți cont, dar nu uita că cel mai fain într-un oraș nou, este să rătăcești fără grabă, pe toate străduțele, să te bucuri de ce descoperi și să fi deschis la orice vrea Brașovul să-ți arate.

 

Dacă iulie rămâne luna lui cuptor, hai să începi ziua mai devreme. Cafeaua perfectă te așteaptă peste drum de Residence Central Annapolis, la CH9 Kaffee Haus. Cafeneaua inaugurată în martie 2019, după un proiect de rebilitare care a durat mai bine de 3 ani, este prima lecție de istorie despre oraș. Casa Paraclisierului datează din secolul al XVIII-lea, făcând parte din ansamblul de clădiri din Curtea Johannes Honterus nr 6,7,8 și 9 situat în partea de vest a Bisericii Negre între care această fostă casă umilă cu un singur nivel se deosebește vădit. Intervenția contemporană a urmărit să nu distrugă frumusețea fragilă a acestei case și să păstreze cât mai mult din expresivitatea ei izvorâtă din materialele naturale aparențe și detaliile simple. Sursa info: Zile și Nopți

 

Plimbarea poate începe abia după ce ți-ai luat un ceva bun de mâncare din meniul de Sandwich-uri calde ”La Varice”, la 2 minute de cafenea. Garantăm că o să-ți placă ce face Oana Coantă, Femeia bucătar a anului 2019, conform Gault&Millau Romania!

 

Să începem drumul nostru cu cea mai îngustă stradă din România: strada sforii. O străduța îngustă între străzile Cerbului și Poarta Șchei, a fost atestată în documentele din secolul XVII. Folosită ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor, astăzi este o curiozitate a orașului, un ”must see” de pe lista oricărui turist. Este pe locul trei între cele mai înguste din Europa.: lățimea variază între 111 și 135 cm și are o lungime de 80 de metri. Cea mai mare provocare rămâne modul în care să faci aici fotografia perfectă. (sursa info). Strada a fost renovată și reinventată în urma proiectului „Sfoara Brașovului“, fiind transformată într-un muzeu în aer liber, loc de expoziții, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri și copii, alte activități culturale. (sursa info). Există și o legendă legată de acest loc: se spune că în perioada medievală aici se ascundeau cuplurile pentru a se săruta, feriți de ochi iscoditori. Era cel mai bun loc și pentru tinerii ai căror părinți nu erau de acord cu relația lor. Legenda care a rezistat peste ani spune că tinerii îndrăgostiți care se sărută pe Strada Sforii vor rămâne împreună mereu. (Sursa info) Mai multe despre programul artistic, găsești aici: https://stradasforii.ro/.

 

Mai departe te pot duce pașii spre cele două porți de intrare în cetate, dinnspre cartierul Șchei: Poarta Ecaterinei și Poarta Șchei. O să-ți spunem mai multe despre Poarta Ecaterinei sau sora Porții Schei, care se numără printre puținele monumente medievale păstrate într-o formă intactă. Numele îi vine de la o mănăstire catolică, ce a existat pe locul actualului Corp C al Liceului ”Johannes Honterus”. Parte din structura de apărare a orașului, turnul, fost depozit de obuze și praf de pușcă, și are opt guri de tragere pe partea exterioara a turnului, proiectilele fiind aduse tocmai din Praga. De asemenea, avea incorporat în structura un pod mobil pe lanțuri ce cobora peste șanțul traversat de apă.

Stema orașului Brașov este sculptată deasupra intrării, stema reprezentand imaginea unei buturugi cu șapte grupe de rădăcini groase. În 1827 au fost demolate zidurile care formau poarta, astăzi fiind vizibil doar turnul din exterior, turn ce poartă denumirea improprie de „Poarta Ecaterinei”. Românii din Șchei care doreau să intre în Brașov o puteau face doar în anumite zile ale săptămânii și era necesar să plătească o anumită taxă. (Sursa info)

După lecția de istorie vie, îți prezentăm și câteva alternative de petrecere a timpului liber pentru luna iulie 2019.

 

  • A șasea ediție C’art fest este organizată între 7-14 iulie 2019, în comuna Cristian, la 15 minute de Brașov: Spectacole de teatru, concerte live, paradă de stradă, conferințe, dezbateri, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, dar și activități de zi în natură pentru adulți și copii. Practic, o vacanță la țară într-o comună cochetă, pregătită de sărbătoare. https://cartfest.ro/
  • Festivalului de Carte și Muzică Libris de la Brașov, organizat de Asociația Libris Cultural are patru zile de vară pline cu recitaluri și spectacole, la care se vor alătura lansările de carte ale invitaților noștri de seamă. Perioada 11 iulie – 14 iulie 2019, în Piața Sfatului din centrul Brașovului.

https://www.facebook.com/events/2179458322369059/

  • Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, te așteaptă la a zecea ediție, între 19 și 28 iulie 2019. 10 zile în Cetatea Râşnovului la final de iulie. Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news. Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă! Filme. Concerte. Prelegeri. Scoli de Vara. Competitie de Film Documentar. Dezbateri. Expoziţii. http://www.ffir.ro